Intervju med Simon Tibbling om PT Fotboll

Simon Tibbling, mittfältare i holländska FC Groningen och U-21-EM-guldmedaljör har en lyckad säsong bakom sig där han utsetts till årets spelare i FC Groningen. Simon har under sina ungdomsår lagt ner fler timmar på individuell träning än de flesta andra spelare. I flera år har Simon tränat extra med Svenska Fotbollsakademin genom konceptet PT-Fotboll. Vi ville höra vad den individanpassade träningen har gett Simon och vad han tror att PT-Fotboll kan erbjuda andra spelare.


Hur gammal var du när du började med individanpassad träning genom PT-Fotboll? Tränar du med Svenska Fotbollsakademin än idag?
Jag skulle fylla 13 det året jag började. Jag tränar med SvFA fortfarande varje gång jag är hemma i Sverige, men tyvärr blir det svårare och svårare att hinna med de individuella träningarna.

Hur har den individanpassade träningen genom PT-Fotboll sett ut för dig?
Simon Tibbling har tränat PT Fotboll med SvFA sedan han var 13 årUpplägget har varierat en del genom åren. Det var en period då vi anpassade träningen efter min position som innermittfältare och hur jag kunde förbättra mitt mittfältsspel. En annan period jobbade vi en del med min skotteknik för att jag skulle göra fler mål och assists i mitt spel. Den senaste tiden har varit väldigt allround och vi har anpassat träningarna efter vad jag behöver träna på just för tillfället. Men generellt tränar vi alltid mycket bollkontroll och passningar.

Hur kom det sig att du ville träna mer individuellt?

Jag kände att jag ville få extra träning mer inriktad på detaljnivå i mitt spel. Med en personlig tränare skulle jag få den möjligheten samtidigt som jag skulle få flera bolltouch per pass. Jag lockades också av möjligheten att få en tränare som lägger ner sin tid för att hjälpa mig på bästa sätt.

Tror du att fler spelare har ett behov av ökad individuell träning? 
Absolut! Många spelare skulle må bra av mer individuell träning. Synen på individuell träning är nog något som svensk fotboll behöver bli bättre på överlag. Oavsett hur bra fotbollsspelare du är så är det nyttigt att ha två extra ögon som ser dig och som verkligen vill hjälpa dig att bli en bättre fotbollsspelare.

Hur kan ett typiskt pass se ut när du har tillgång till en personlig tränare?
Vi värmer ofta upp med bollbehandling där jag får många bolltouch och vändningar. Sedan börjar vi med lätt passningsspel för att komma igång. Passningsspelet kan vi sedan utveckla med svårare passningar och mottagningar, riktningsförändringar och längre passningar.  Om jag tränar ensam med min tränare så kör vi ofta mer avancerad avslutsträning som att t.ex. ”hitta hörnen”, skjuta i fart och skjuta i steget.

Hur skiljer sig klubblagsträningen generellt från den individanpassade träningen du fått genom PT-Fotboll?
Klubblagsträningen är ju ofta inriktad på spel och lagträning. I den individuella träningen kan vi istället bryta ner momenten på detaljnivå och fokusera på vad jag ska göra annorlunda. Vi kan t.ex. ha en träning där vi fokuserar på just mitt passningsspel och vad jag ska förbättra för att passningarna ska sitta rätt.

Vad har du förbättrat mest genom träningen?
Framförallt har jag förbättrat min bollkontroll och mitt passningsspel. Jag har nött väldigt hårt och fått mycket hjälp med moment som riktningsförändringar och mottagningstekniker. Det är moment jag använder mycket i mitt spel och det har nog också blivit min styrka som fotbollsspelare. Jag hoppas att skotten lossnar för mig snart!

Varför skulle du rekommendera produkten till andra unga spelare?
Ska du bli en bra fotbollsspelare så måste du träna individuellt. Om du vill nå hela vägen som fotbollsspelare så kan det även vara bra att låta någon annan bedöma dig och hjälpa dig på vägen.

Tack för intervjun Simon och lycka till med den fortsatta karriären!

PT-Fotboll finns nu i flera olika varianter och du kan välja vilket paket som passar just dig bäst genom att klicka här